Blanquette de poulet

  ,

mei 11, 2016

Ingrediënten

Kipfilet

Citroen

Aantal sjalotjes

1 winterwortel

1 dikke prei

Knoflook

Foelie

Laurierblad

Tijm

Peperkorrels

Kruidnagels

Aanwijzingen

1In een grote braadpan, een aantal sjalotjes , 1 winterwortel (in schijven gesneden), 1 dikke prei (met veel wit in grove stukken gesneden), wat knoflook in plakjes, iets foelie , laurierblad , tijm , peperkorrels , wat kruidnagels in een ui gestoken,

2 zout en wat peterseliesteeltjes samen voegen met 1 potje kippenfond en wat water.

3De kipfilet met citroen inwrijven en bij de groenten en vocht toevoegen.

4Het geheel aan de kook brengen. Regelmatig afschuimen en +/- 45 minuten zachtjes laten pruttelen.

5Ondertussen de witte en/of bruine stevige champignons bakken in wat olie tot hun vocht is ingetrokken.

6Het vlees uit de bouillon nemen en tot kleine blokjes snijden. Bouillon zeven boven een maatbeker en +/- een halve liter meten. Aanvullen met room.

7Wat boter in een pan doen en zachtjes laten smelten.

8Met een garde wat bloem erdoor roeren en de bouillon beetje bij beetje erop schenken. Goed doorroeren.

9Het vlees en de champignons door de saus scheppen en eventueel de gare wortels en uien (dit is een persoonlijke keuze), eventueel nog wat extra room toevoegen (naar eigen smaak) en het gerecht nogmaals door en door verwarmen en op smaak brengen met zout en peper. Strooi flink wat gesneden peterselie erover en dien het op voorverwarmde borden.

Drink een frisse rode wijn zoals een Cru van een Beaujolais of een Sancerre als je liever wit hebt.

P.S. de originele recept van Blanquette "Blanquette de veau" wordt gemaakt van kalfsvlees (liefst uit de schouder).
Voordat het gerecht dan op tafel komt, wordt er 1 eidooier, gemengd met citroensap en room aan de saus toegevoegd.
Let wel op dat het dan niet meer kookt!

00:00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *