fbpx

Galette des Rois!

  

mei 18, 2016

Ingrediënten

Zes plakjes bladerdeeg

75 gram boter

75 gram poedersuiker

75 gramamandelpoeder

1 ei

1 eierdooier

1 lepel cognac

Aanwijzingen

1Je neemt zes plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat die goed ontdooien. Leg er drie op elkaar en rol uit totdat een bord van 20 cm er overheen past. Hierlangs snij je een mooie cirkel uit het bladerdeeg. Doe dat twee keer en leg de twee cirkels weer in de koeling zodat ze niet zullen krimpen tijdens het bakken.

2Neem 75 gram zachte boter en 75 gram poedersuiker en klop dit met de mixer door elkaar. Voeg dan 75 gram amandelpoeder toe en mix opnieuw. Vervolgens gaat er 1 ei en 1 eierdooier door met een lepel Cognac. Klop alles glad en zet een half uurtje in de koeling.

3Neem dan een cirkel bladerdeeg en spreid daar de amandelcrème over uit. Laat een rand van 4 cm vrij en bestrijk deze met los geklopt eigeel waar een eetlepel water aan toegevoegd is.

4Leg de tweede cirkel er over heen en kerf met de achterkant van een mes de rand in zodat de deegcirkels goed sluiten.

5Bestrijk nu de taart met eigeel en laat dat in de koeling weer tien minuten drogen. Daarna bestrijk je hem opnieuw met eigeel en bak je hem ongeveer drie kwartier op 180 graden in de oven.

6Snijd de taart in 8 stukken. Bedek m met een theedoek. Nu moeten de stukken verdeeld worden. Degene die het voorwerpje heeft is uiteindelijk de koning(in) en mag een partner aanwijzen.

De Van Dale noemt het een driekoningenbrood.
Het is een Frans gebak dat traditioneel op 6 januari geserveerd wordt.

Het gebak is ter ere van de drie koningen die honderden kilometers reisden om het kindeke Jezus te verwelkomen.
Elk kind in Frankrijk ziet er verlangend naar uit.
In de amandelcrème worden volgens de traditie twee poppetjes verstopt.
Zij die ze vinden worden Koning en Koningin van die dag en krijgen natuurlijk al hun wensen vervuld.

Het is een heerlijk gebak wat betrekkelijk makkelijk te maken is en bovendien heerlijk smaakt.
Zonde om dat maar eens per jaar te eten.

00:00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *