Dom. de la Baume Muscat de St Jean de Minervois

Categorieën: ,

8,95

Beschrijving

De Muscat (ook wel: Muskaat) druif wordt in veel warme landen / gebieden aangeplant. Door het groot aantal zonne-uren hoopt zich in de muskaatdruiven veel suiker op, waardoor de most zeer geschikt is voor het produceren van zoete dessertwijn. Er zijn echter vele soorten Muscat druif, waarvan de bekendste: de superieure Muscat à Petit Grains en de wat algemenere Muscat d’Alexandrie (deze heeft een dikkere schil, waardoor makkelijker in de wijnbouw, maar iets nootachtiger van smaak).
De meeste Muskaatwijn is een Vin Doux Naturel: tijdens de vergisting, voordat alle suiker is omgezet in alcohol, voegt de wijnmaker alcohol toe aan de most. Doordat gisten bij een alcoholgehalte van 14 à 15% niet meer kunnen werken, stopt de vergisting. Er blijft dus suiker achter in de wijn en die geeft een ‘vin doux naturel’ zijn zoete smaak.

Een heerlijke, typisch zoete Muscat neus. Met duidelijke tonen van acacia honing, lychee en abrikoos. Ook een hint gekonfijte sinaasappel.
De wijn heeft een dikke, volle smaak. Vooral dankzij het vrij hoge alcoholpercentage van 15%. De zuren zitten zeer goed in de wijn verweven en zijn nergens overheersend. Een goed balans dus.
In de afdronk komen behalve de honing en gekonfijte tonen van sinaasappel en abrikoos ook een vleugje amandelnoten en kruiden naar boven.

Heerlijk bij zoete desserts als witte chocolade, noten, mokka, vanille e.d. Kan goed bij room. Maar is ook fris genoeg bij een warme appeltaart met rozijnen. Of wat dacht je van apfelstrudel met warme vanillesaus?

Extra informatie

Druivensoort

Muscat

Land

Frankrijk

Lekker bij

Desserts met fruit

Wijngebied

Minervois

Overige informatie

Land Frankrijk
Wijngebied St Jean Minervois
Jaar Bel / mail / Whatsapp voor de actuele jaargang
Druivensoort Muscat
Lekker bij Gefrituurde notenflensjes van Petra