La Guita Manzanilla

9,18

Beschrijving

Het Sherrygebied bevindt zich in de provincie Cadiz, waar met name de stadjes Jerez de la Frontera en Sanlucar de Barrameda een reputatie hebben hoog te houden. De bodega van la Guita is opgericht in 1825 door Don Domingo Perez Marin en is daarmee een van de oudste bodega’s van het gebied.Manzanilla is de fijnste en elegantste van alle Sherry’s en mag alleen worden geproduceerd in het stadje Sanlucar de Barrameda.

De la Guita staat bekend als een van de allerbeste ter wereld. Men begint met een zeer strenge selectie van de geoogste Palomino druiven en men gebruikt alleen het sap dat vrij komt na de eerste persing. Dit sap laat men vervolgens vergisten en hierna rijpt de jonge wijn een jaar op houten vaten, waardoor hij al voor een belangrijk deel zijn specifieke karakter krijgt. Hierna gaat de wijn in het ‘Solera systeem’ voor de traditionele rijping op de ‘flor’. ‘Flor’ is een schimmelsoort, die leeft aan de oppervlakte van de vloeistof. Deze schimmelsoort zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert en geeft de Manzanilla zijn specifieke kenemerken en karakter.

Het ‘Solera systeem’ is uniek voor het Sherrygebied. Men vult de wijnen af uit de oudste vaten, maar maakt deze niet helemaal leeg. Een bepaald deel blijft op vat liggen en dit wordt weer aangevuld met jongere wijn. Door dit process steeds te herhalen, kan men dus garant staan voor een zeer constante kwaliteit. De kennis van de wijnmaker is natuurlijk ook hier van zeer groot belang voor de waarborg van de kwaliteit.

Extra informatie

Druivensoort

Palomino

Land

Spanje

Overige informatie

OnelinerLa Guita is bijzonder delicaat en teer
LandSpanje
WijngebiedJerez De La Frontera
JaarBel / mail / Whatsapp voor de actuele jaargang
DruivensoortPalomino
SmaakDe kleur is helder goudgeel en in de neus vindt men elegante aroma's van appels en vijgen. De smaak is droog en licht bitter en de afdronk lang, zacht en intens.
Wijn/spijscombinatieDe wijn is een fantastisch als aperitief, maar smaakt excellent bij tapas, ham, schaaldieren en diverse kazen en visgerechten.
ServeertemperatuurGekoeld op zijn best!
Lekker bij Haring anders